За болеста

„Ја чувствувам болеста како љубов Христова“

Христе мој, љубовта твоја нема граници.

Му благодарам на Бога за тоа што ми даде многу болести[1]. Многупати му велам: „Христе мој, твојата љубов нема граници“! Како сум жив, претставува чудо. Покрај сите мои други болести, имам и рак на хипофизата. Се создаде таму оток, кој се зголемува и го притиска очниот нерв. Поради тоа, сега веќе не гледам. Имам страшни болки. Но, се молам, подигајќи го Крстот Христов со трпение. Гледате каков ми е јазикот? Има отечено, не е како што беше. И тоа е од ракот што го имам во главата. Како што ќе одам понатаму, ќе бидам полошо. Ќе отече и нешто друго, ќе имам потешкотии да зборувам. Ме боли многу, поднесувам, но многу е убава мојата болест. Ја чувствувам како љубов Христова. Чувствувам скрушеност и му благодарам на Бога. Болеста е заради моите гревови. Грешен сум и Бог се обидува да ме очисти.

Continue reading “За болеста”