Враќање каде?

Мал е бројот на оние на кои им се допаѓа да живеат во рамките на своето време. Ех, порано, ќе се рече. Не сум се родил/а во тие времиња. Со мојата префинетост сигурно на кралскиот двор ќе танцував менуети во долги фустани… За слугување во штала, се чини некако помалку се мисли. Но, вака или онака, илузиите за подобрите времиња, кои некаде исчезнале, постојат. Соблазната се појавува со прашањето: Каде да се вратиме? Која епоха да ја обновиме?

А, кои се, всушност, варијантите?

Русија до Петар Велики, Русија на Петар Велики, советските времиња. Изгледа тоа е сè.

Сите горенаведени епохи си имаат свој осмислен стожер. Русија до Петар, се стремела кон една сеопшта, сенародна светост, како идеал. Русија на Петар Велики се стремела кон величие на државата. Советската држава сакала социјална правда. Овие три позитивни стожерни моменти ги имаше истакнато Свјатејшиот Патријарх, кога во една од неговите беседи го анализираше нашиот историски пат.

Continue reading “Враќање каде?”